Naše kaše

}

Kaše – tento vydatný pokrm je znám více než 10 tisíc let. V evropských zemích tvořily kaše základní složku potravy až do 19. století. Pro prostý lid byla jejich výroba levnější a jednodušší než pečení chleba. Nejčastěji se připravovaly z drceného obilí za použití vody. Protože cukr byl drahý, častěji se konzumovaly naslano, mastily se máslem, škvarky nebo slaninou. Sladká verze byla zalitá smetanou, v bohatších rodinách slazená medem, ovocem nebo povidly.

Neomezené možnosti výběru

V dnešní době se při výběru ingrediencí nemusíme vůbec omezovat. Dáváme přednost kaším ve sladké podobě jako výživné snídani či svačině. Jako základ nám poslouží různé druhy obilných vloček, které se povaří ve vodě, mléce nebo rostlinném nápoji. Možnosti dochucení jsou ještě rozmanitější – je libo přisladit klasickým nebo třtinovým cukrem, medem nebo sirupem? A co ovoce, čerstvé nebo sušené? Oříšky, kokos, mák? A posypat skořicí nebo kakaem? Až si často nevíme rady a původní záměr rychlé snídaně je zmařen. Naštěstí existují kaše instantní, již ochucené, a velice oblíbené právě díky rychlé přípravě. Žádné vaření, stačí rozmíchat v horké vodě či mléce.

Kaše bez lepku

Omezeni nejsou ani lidé trpící celiakií nebo alergií na lepek. Bezlepkové produkty jsou vyráběny v přísném režimu a zřetelně označeny. Ostatní mohou bezlepkové kaše využít jako zajímavou alternativu běžně dostupných kaší, jejichž základem jsou často obiloviny jako oves nebo pšenice. V AG FOODS se na bezlepkové kaše přímo specializujeme. Pro jejich výrobu používáme rýžovou, jáhlovou a pohankovou mouku. Z rozmanitého sortimentu si bezpochyby vybere každý. Vyzkoušet můžete kaši Rýžovo-jáhlovou, Jáhlovou, Pohankovou či Rýžovo-dýňovou. Tato nabídka byla v poslední době rozšířena o Rýžovou-jáhlovou kaši s banánem, která si velice rychle získala oblibu u strávníků rozličných věkových kategorií. A jako žhavá novinka je nyní na trh uvedena Rýžovo-jáhlová kaše s meruňkou. Tyto produkty mohou do svého jídelníčku zařadit jako součást pestré a vyvážené stravy i diabetici.

Benefity přirozeně bezlepkových obilovin

Rýže je nejdůležitější obilovinou světa. Obilky se používají buď přímo nebo se z nich mletím vyrábí mouka. Rýže je dobrým zdrojem sacharidů, má nízký obsah cholesterolu a sodíku. Patří mezi nejméně alergenní potraviny, nenadýmá a dobře ji snášejí děti i dospělí s trávicími problémy. Pohanka tvořila součást každodenní stravy obyvatel již od 12. století, po mírném poklesu její konzumace nyní opět nabývá na významu. Je nejlepším přírodním zdrojem rutinu, což je rostlinný antioxidant, který působí na posílení stěn a pružnost cév a uplatňuje se tak v prevenci srdečních chorob. Je také cenným zdrojem bílkovin a rozpustné vlákniny. Jáhly se získávají odstraněním svrchní obalové vrstvy prosa. Jáhlová kaše se v minulosti tradičně podávala jako Kaše – tento vydatný pokrm je znám více než 10 tisíc let. V evropských zemích tvořily kaše základní složku potravy až do 19. století. Pro prostý lid byla jejich výroba levnější a jednodušší než pečení chleba. Nejčastěji se připravovaly z drceného obilí za použití vody. Protože cukr byl drahý, častěji se konzumovaly naslano, mastily se máslem, škvarky nebo slaninou. Sladká verze byla zalitá smetanou, v bohatších rodinách slazená medem, ovocem nebo povidly. Text, foto: archiv AG FOODS poslední jídlo svatební hostiny, aby měli novomanželé vždy dostatek peněz. Díky bohatému nutričnímu složení a výborné stravitelnosti se hodí pro sportovce, alergiky, rekonvalescenty i malé děti. Dle čínské medicíny mají jáhly pozitivní účinky na slezinu a slinivku břišní, pomáhají také při žaludečních potížích.

Malé nebo velké?

Jíte kaše pravidelně? Pokud je jíte minimálně a je to spíš taková „záchrana“ když jste moc brzo nebo déle v práci, tak vám určitě vyhovují jednoporcová balení. Pokud je ale jíte často, 3–5 krát týdně, tak vám mnohem více přijdou vhod větší balení v jednom sáčku. Ta pak kromě naší peněženky šetří hlavně přírodu. V nabídce AG FOODS najdete jak velká balení na 15 porcí, tak u vybraných příchutí i jednoporcová balení.