Portafiltr je jedním z nejdůležitějších baristických nástrojů při přípravě espressa. Obsahuje stlačenou kávovou sedlinu, shromažďuje vodu ze skupinové hlavy (group head) a dávkuje espresso.
Protože je v neustálém kontaktu se samotnou mletou kávou, je pro čisté a dobře extrahované espresso nezbytné jeho důkladné a pravidelné čištění.
1. KROK – NAPLŇTE NÁDOBU HORKOU VODOU. PŘIDEJTE 6 RAMŮ URNEX CAFIZA NA 1 LITR VODY. VYTVOŘTE MÍCHÁNÍM ROZTOK.
2. KROK – PONOŘTE KOVOVÉ ČÁSTI PORTAFILTRU, SÍTKO A ODKAPÁVACÍ MISKU DO ROZTOKU. NEPONOŘUJTE ŽÁDNÉ PLASTOVÉ ČÁSTI.
3. KROK – NECHTE DÍLY PONOŘENÉ V ROZTOKU 30 MINUT.
4. KROK – VYJMĚTE VŠECHNY DÍLY A VYLEJTE ROZTOK.
5. KROK – V PŘÍPADĚ POTŘEBY VYDRHNĚTE PORTAFILTR BEZ VLOŽENÉHO KOŠE POMOCÍ PŘÍPRAVKU URNEX SCRUBZ.
6. KROK – OPLÁCHNĚTE VŠECHNY DÍLY ČISTOU VODOU.